Edgeley Green PowerPublic consultation
What it could look like, Inspired by the natural coastline, click here to read more Read about the proposed location, click here to read more Feedback, We want to hear your views, click here to read more

The striking building design takes inspiration from both its coastal and industrial surroundings. The curved roof is inspired by the sea, imitating the silhouette of a wave, and mirroring the curved roofs of the neighbouring power station buildings.

The aerodynamic roof form is also designed to conceal outdoor plant and to draw in and release air, naturally and sustainably ventilating the radiators positioned on the concealed flat roof underneath used to cool the engines.

Positioning

The site is set lower than the coastal Wellington Road on the south side of the canal but the building has been further scaled down to a maximum height of 19m and by positioning it side on, so the main façade of the building is facing west rather than north towards nearby houses. The development is significantly smaller than Shoreham Power Station and the new Parker Steel development.

Site layout

Clearly defined access routes will safely segregate visitors from the daily operations of the plant. The site boundary will be surrounded by a 2m high perimeter fence, both for visual continuity and also for safety and security.

Landscaping

The surrounding area is mainly industrial so there is limited opportunity for landscaping, however we aim to connect the facility to its natural surroundings. Areas of the site are to be set aside for vegetated shingle, on which coastal grasses and other plants will grow.